Bucataria Hoinara – Rucola cu vita a la Agaftea

01 Food si vin decor01 mBUCATARIA HOINARA
“RUCOLA CU VITA A LA AGAFTEA”

Agaftea Sfrejea din satul Carajdia este o femeie  pe care am convins-o cu greu sa ne descuie poarta unei case vecina cu a ei.

Observasem casa cu pricina de pe cealalata parte a gardului. Era vizibil parasita, dar avea o curte ce ma inspirase. Horia, prietenul si bucatarul calator cu care eram si-a dat si el acordul la a pregati ceva inedit pe o masa improvizata.02 Decor food03 m

Odata intrati in curte, Agaftea s-a asezat într-un cadru de usa si, linistita, a inceput sa ne priveasca.

Horia cotrobaia prin cotloane dupa o masa, iar eu incepusem sa-mi instalez luminile. După-amiaza zilei era avansata si soarele ne atentiona ca nu ne mai priveste prea mult.

03 Agaftea 01 mIn acel loc aveai “starea de sat” al altor vremuri, cat timp puteai ignora termopanele albe… .

Horia a gasit o masa de fier ruginita, ascunsa sub o claie de lemne, in timp ce eu descopeream obiecte frumoase uitate printr-un sopron.

Masa odata curatata, am umplut-o cu tot harnasamentul nostru de bucatareala scos din masina. Cutii, cutioare, sticlute, borcane, mirodenii, legume, fund de lemn, cutite, oale si alte acareturi.04 Horia pe scara 01 m

Muschiuletul de vita era proaspat achizitionat. Arata apetisant si l-as fi putut manca si nepregatit. Atat era de savuros si rozaliu.

Horia l-a transat in felii subtiri, dupa ce trecuse cateva clipite pe la focul pe care-l incropiseram intr-un colt al curtii.

A urmat apoi infasurarea in frunze de rucola si stropit putin cu otet balsamic bine maturat.

Agaftea se uita cu linistea-i in priviri. Nu stiu daca gustase vreodata aceasta delicatesa, dar isi bucura ochii sa vada cum prepara Horia toate cele.

05 Decor food 04 mLa sfarsit de zi eram cu totii obositi si sticla de cuve ne facea cu ochiul. Urma insa drum lung pana la Resita si nu era cazul sa risc nimic. Eu; dar ceilalti 06 razvanm-au ignorat; si, asa, cu mainile pline de munca, au sorbit din paharele noastre de calatorie.

Text si fotografie:
razvan voiculescu
(blog.razvan-voiculescu.ro; www.bucataria-hoinara.ro)

Calatoriile mele culinare se apropie de final.

Urmeaza nordul Olteniei…si apoi lansarea albumului. La toamna.

8 thoughts on “Bucataria Hoinara – Rucola cu vita a la Agaftea

  1. Minunata ideea cu bucataria hoinara ! Ne aminteste ca bucataritul chiar in bucataria de acasa este o arta ce se face cu pricepere si mare iubire . Bucataria ta hoinara ne aduce nu numai retete dar ne ajuta sa ne intoarcem la origini, la copilarie , ne trezeste emotii traite undeva demult. Vedem locuri si oameni deosebiti pe care singuri poate nu i-am descoperi sau lua in seama: tu ne inveti sa privim lumea . In colajul foto am vazut ceva ce mi-a trezit mari nostalgii: o fierarie. In locul de unde ma trag eu locul asta unde nea Consdandin – tiganul|( asa era cunoscut in sat) potcovea cai cu rabdare si maiestrie , tinind caiaua( cuiul ce se fixa pe potcoava si intra in copita calului) intre dinti si vorbind tot timpul cu calul sa nu se sperie, se numeste CUSNITA.Astept cu mare nerabdare si interes lansarea albumului tau in toamna. Nimic nu este mai aducator de bucurie, multumire , implinire si de ce nu si fericire decit sa faci ceea ce-ti place. Si cred ca tie-ti place mult ce faci si mai ales sa imparti si cu altii .

  2. Razvane, asteptam lansarea albumului din toamna!! Ca intotdeauna, splendide fotografii ! Felicitari –esti un maestru!

  3. Azi am vazut la TVR emisiunea despre bucataria hoinara. Mi s-a parut o idee absolut geniala. Felicitari! Mult succes va doresc in continuare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *